Beusebos wint Waterlander van het jaar verkiezing

Beusebos wint Waterlander van het jaar verkiezing
De actievoerders, v.l.n.r. Martien, Eric, Marjan, Steef en Daniëlle. - Foto: Ella Tilgenkamp
PURMEREND – ‘Mooi om te merken hoe groot onze achterban is’, vinden de bestuurleden van Stichting Vrienden van het Beusebos. Ze wonnen de ‘Waterlander van het Jaar verkiezing’.

PURMEREND – ‘Mooi om te merken hoe groot onze achterban is’, vinden de bestuurleden van Stichting Vrienden van het Beusebos. Ze wonnen de ‘Waterlander van het Jaar verkiezing’.

Het Waterlandse publiek heeft gesproken. Met maar liefst 37,3 procent van de stemmen is Stichting Vrienden van het Beusebos Waterlander van het Jaar geworden, de verkiezing van Dagblad Waterland en Het Gezinsblad. Het bestuur is vereerd. Trots en blijdschap overheersen. Een kleine kroon op het werk dat nog lang niet af is.

Toen vorige week vrijdag de stembus na twee weken sloot, was de winnaar al overduidelijk: constant stond het Beusebos op nummer één in de verkiezing. Zodra iemand via internet gestemd had, kwam de tussentijdse uitslag in beeld waardoor het verloop van de verkiezing nauwgezet gevolgd kon worden. ‘Ik had nachtmerries over een heleboel papieren stemmen voor andere genomineerden, zodat wij alsnog niet zouden winnen. Maar dat is gelukkig niet gebeurd’, zegt stichtingsvoorzitter Eric Kooijman en hij lacht.

De mensen achter de stichting zijn blij met de titel en laten dat graag merken. ‘Hartverwarmend vind ik het om te zien hoe groot onze achterban is’, aldus Daniëlle Schriek, die de pr binnen de stichting doet. ‘Natuurlijk hebben we via Facebook mensen opgeroepen om te stemmen, maar dat moeten ze dan nog wel doen.’ Onvervalste campagne dus? ‘Ach, winnen betekent broodnodige publiciteit’, geeft ze grinnikend toe.

De stichting zet zich in voor het behoud van het bos, het stukje natuur van zeventien hectare in de lus van de A7 dat tegen de wijk Weidevenne aanschurkt. De buttons met ‘I love Beusebos’ die op de shirts van de bestuursleden prijken, maken dat duidelijk. Na eerdere gesneuvelde plannen voor een autoboulevard op die plek, heeft de gemeente Purmerend nu toestemming gegeven voor de bouw van een vijftig meter hoog hotel. De stichting gruwelt ervan en vindt dat zonde. Schriek: ‘Het is een plek waar kinderen spelen, lekker ravotten en de natuur in gaan. Die plek moet je behouden.’

Havik

En dat is nog niet alles. Ecologisch onderzoek wees uit dat er beschermde planten en dieren in het bos zitten. Zo komen er bijvoorbeeld vier beschermde vogelsoorten voor: havik, buizerd, koekoek en de grauwe vliegenvanger. Dat deze beschermde flora en fauna in het bos voorkomen, betekent dat de gemeente er niet zo maar een hotel kan laten bouwen. ‘Maar juridisch gezien wordt het wel heel moeilijk om op grond daarvan de hotelbouw tegen te houden’, zegt Kooijman.

Wat er dit jaar gaat gebeuren met het Beusebos hangt af van de politiek. De stichting gaat in ieder geval door met strijden. Momenteel wordt er een bestemmingsplan voor het stuk grond geschreven en dat wordt in het derde kwartaal aan de gemeenteraad gepresenteerd. Pas dan kan de stichting weer ‘knallen’. Kooijman: ‘De gemeente zit tegen die tijd een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Partijen moeten dan een standpunt innemen aangaande het Beusebos en kunnen niet, zoals PvdA en D66 nu doen, maar blijven twijfelen.’

‘2017 wordt spannend’, zegt ook bestuurslid Steef Lust. ‘We moeten alles op alles zetten, want het Beusebos moet blijven.’ Kooijman: ‘Het gaat ons ook om de publieke opinie. Het bos is geen kreupelhout, maar echt een waardevol stukje natuur. Ga er heen, ervaar het!’

Suzanne Jekel