Facebook-groep Eenzaam in Purmerend werkt: ‘Je ziet mensen opbloeien’

Facebook-groep Eenzaam in Purmerend werkt: ‘Je ziet mensen opbloeien’
In diverse wijken in Purmerend worden wandelingen gehouden.

PURMEREND - Ruim 1800 leden heeft de Facebook-groep All One (Purmerend) inmiddels. Nog geen jaar geleden namen drie Purmerenders het initiatief om Eenzaam in Purmerend op te richten. ‘We zijn nu een stichting geworden’, vertelt Vincent Romano, een van de oprichters.

PURMEREND – Ruim 1800 leden heeft de Facebook-groep All One (Purmerend) inmiddels. Nog geen jaar geleden namen drie Purmerenders het initiatief om Eenzaam in Purmerend op te richten. ‘We zijn nu een stichting geworden’, vertelt Vincent Romano, een van de oprichters.

De drie jonge Purmerenders (Kristel, Rachelle en Vincent) namen vorig jaar het initiatief voor de groep na een oproep op Facebook van een mevrouw in een rolstoel die een maatje zocht om mee te wandelen. ‘Eenzaamheid is een groot probleem in de maatschappij. Wij kunnen dat niet oplossen, maar wel mensen met elkaar in contact brengen zodat ze zich minder eenzaam voelen. Dat doen we door evenementen te organiseren. En dat hoeft helemaal niet iets groots te zijn. Uit de wandelingen die al zijn gehouden, zijn vriendschappen ontstaan. Hoe mooi is dat!’, aldus Vincent.

De stap naar de stichting was een logische, om zo donaties te kunnen besteden aan evenementen als een bowlingavond of kerstbrunch. ‘Ook komen er uit de leden zelf initiatieven om spelletjesavonden bij iemand thuis te houden. We kunnen diegene dan wat geld geven voor bijvoorbeeld wat drankjes en hapjes. Dit soort initiatieven stimuleren we, want het is niet de bedoeling dat wij alles organiseren. De Facebookgroep moet ook een mooie mix zijn van mensen die sterk in het leven staan en wat minder. Dat brengt evenwicht in een groep. Mooi om te zien hoe iedereen zichzelf kan zijn en hoe respectvol iedereen met elkaar omgaat. Je moet je hier ook veilig kunnen voelen, daar houden wij streng toezicht op. We zijn geen hulpverleningsorganisatie. Dringende hulpvragen sturen we door naar Clup Welzijn, die vervolgens contact met diegene opneemt.’

Bowlingavond

Vincent en Rachelle gaan verder met de stichting, Kristel is gestopt maar blijft wel op de achtergrond actief, zoals bij de kerstbrunch in het Makado. ‘De brunch afgelopen december was een groot succes. Ook dit jaar gaan we dat weer doen, evenals een bowlingavond op 4 februari (deze zit al vol, red.). De avond wordt gesponsord door De Ronde Tafel en het bowlingcenter. Daarnaast zijn er op verschillende locaties in Purmerend wekelijkse wandeltochten en is ook een fietsgroep gestart in de Overwhere. In Wijkplein Where zijn er spelletjesavonden en iedere eerste zaterdag van de maand is er een wandeling in het Purmerbos. Rachelle en ik zijn nu met de begroting voor aankomend jaar bezig en de hele opbouw. Daarna kunnen we meer evenementen kenbaar gaan maken, zoals lasergamen voor de jeugd en een rondvaart. Natuurlijk kan men zelf ook ideeën en evenementen plaatsen.’

Dat de groep een positieve werking op mensen heeft, ziet Vincent van dichtbij. ‘Ik zie mensen echt opbloeien en positiever in het leven staan. Er worden afspraken gemaakt om gezamenlijk wat te ondernemen. Mensen gaan naar het innerlijk kijken in plaats van naar de buitenkant. Hoe mooi is dat. Ook mijn beeld over eenzaamheid is veranderd door deze groep. Het zijn echt niet alleen oudere mensen die eenzaam zijn’, aldus Vincent Romano.

Sandra van der Meulen

Fotoverslag