Meer vrouwen in de politiek

Meer vrouwen in de politiek
V.l.n.r. Charlotte van Raalte (VVD), Manja van der Weit (VVD), Irma Waarhuijs-Gijsbers (Stadspartij), Kathleen Visser (Leefbaar Purmerend), Eveline Tijmstra (wethouder CDA) en Nadine Hut (D66). - Foto: Johan Koopmans

PURMEREND - Maar acht van de 35 raadsleden in Purmerend is vrouw. Manja van der Weit vindt dat daar verandering in moet komen en is op Facebook met VIPP's begonnen: Vrouwen In Purmerendse Politiek.

PURMEREND – Maar acht van de 35 raadsleden in Purmerend is vrouw. Manja van der Weit vindt dat daar verandering in moet komen en is op Facebook met VIPP’s begonnen: Vrouwen In Purmerendse Politiek.

De Purmerendse zit zelf nu ruim drie jaar in de gemeenteraad. ‘Acht jaar geleden wees mijn toenmalige leidinggevende mij op de politiek. Of dat niet iets voor mij zou zijn. Ik had alleen geen idee hoe ik dat moest aanpakken. Zij heeft mij uiteindelijk bij mijn huidige partij geïntroduceerd.’

Betrokken

Als geboren en getogen Purmerendse voelt Manja zich echt betrokken bij haar stad. ‘Verhuizen naar een andere stad zou voor mij geen optie zijn. Nu kun je je druk maken over zaken die spelen in je stad en er niks mee doen, of er voor kiezen om er juist wel wat mee te doen. Zo zit ik in elkaar. Daarom ben ik blij dat ik nu in de politiek actief ben. Je hoeft echt geen hoge opleiding te hebben genoten om in de politiek te gaan. De enige eis voor de raad is dat je 18 jaar oud bent. Als je je mening kunt verwoorden, het liefst op een respectvolle manier, zit je goed in de politiek. Natuurlijk kost het tijd, ongeveer 20 uur per week, maar daar krijg je ook een vergoeding voor (deze is afhankelijk van de grootte van de gemeente; in Purmerend krijgen de raadsleden €1372,07 euro per maand, red.). Dat is bij veel mensen niet bekend.’

Verhoudingen

Iedere keer als Manja in de raad zit, verbaast ze zich erover dat er zo weinig vrouwen in zitten. ‘De verhoudingen liggen scheef en dat is niet goed. Ik kan mij daar aan irriteren of er iets mee doen. En dan heb ik gedaan. Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is dit nu de tijd om je aan te melden bij een politieke partij. Ik ben VIPP’s begonnen en heb onder andere contact gezocht met de andere vrouwen in de raad. Zij reageerden allemaal positief op het idee. Ik heb ze gevraagd of ze een filmpje willen maken en iets over zichzelf willen vertellen. Die worden op Facebook geplaatst.’

Het initiatief van de Purmerendse is politiek neutraal. ‘Dames die zich aanmelden, breng ik graag in contact met de partij van hun keuze. Die wordt dan jouw buddy. En als ze eerst met mij willen praten, is dat ook goed. Dan kunnen ze alles vragen. Zo ga ik binnenkort koffie drinken met een vrouw die zich aangemeld heeft. Ik hoop zo dat de drempel voor vrouwen wat lager wordt en de eventuele aanwezige twijfel bij ze weg te kunnen nemen. We hebben vrouwen echt nodig in de raad. Ik vond het acht jaar geleden ook best eng, om zo’n eerste stap te zetten. En nu ben ik zo blij dat ik dit werk doe. Eén keer per week heb je vergadering met je eigen fractie, wat vaak ook heel gezellig is. Daarnaast zijn er de commissie- en raadsvergaderingen. Afhankelijk van hoe groot je fractie is, worden de taken verdeeld.’

De stap naar lokale politiek kan ook voor sommigen een springplank naar de landelijke politiek zijn, zoals Mona Keijzer. Zij is ooit in de gemeenteraad van Waterland begonnen en zit nu in de Tweede Kamer.

Contact

‘Heb je interesse in de lokale politiek maar weet je niet goed hoe je het eerste contact moet leggen? Of wil je een keertje kijken bij een fractie of bij een raadsvergadering? Neem dan contact op met mij via [email protected] of 06-44898801 en ik breng je met diegene van je politieke keuze in contact. Of kijk op de FB pagina: VrouwenInPurmerendsePolitiek’, aldus Manja van der Weit.

Sandra van der Meulen