Ook wheelers aan de start van Marktstadrun

Ook wheelers aan de start van Marktstadrun
De ploeg doet dit jaar voor de derde keer mee aan de Marktstadrun.

PURMEREND - De zevende editie van de Marktstadrun wordt op zondag 10 september gehouden. Na drie jaar Only Friends als goed doel te hebben gehad, is dit jaar gekozen voor Special Forces.

PURMEREND – De zevende editie van de Marktstadrun wordt op zondag 10 september gehouden. Na drie jaar Only Friends als goed doel te hebben gehad, is dit jaar gekozen voor Special Forces.

Special Forces heeft een samenwerkingsverband met verschillende sportclubs in Purmerend en biedt verschillende sporten aan voor mensen met een verstandelijke beperking of aan autisme verwante stoornissen. Een van die sportclubs is AV NEA Volharding, waar Marjo Verheij al twee jaar de loopploeg van Special Forces begeleidt. ‘We gaan dit jaar voor de derde keer meedoen aan de Marktstadrun met een team van veertien lopers en vrijwilligers’, aldus Marjo Verheij.

Samen met Ilse Ruijgrok is Marjo eind februari 2016 met Suppoort begonnen, een bedrijf dat zich onder andere richt op training en coaching van mensen met een verstandelijke beperking en het bedrijfsleven beter leert omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. De meiden werkten daarvoor bij de Prinsenstichting.

Zelfvertrouwen

Bijzonder is het om te zien hoe de hardloopploeg gegroeid is de afgelopen jaren. Marjo: ‘Door het hardlopen is het zelfvertrouwen enorm toegenomen. Van heel introvert zijn sommige lopers nu extravert geworden. Ook de sociale vaardigheden zijn verbeterd. Ze voelen zich echt onderdeel van de maatschappij, dat ze ergens toe doen. Sommigen kunnen nu de stap naar zelfstandig wonen en zelfs een baan zetten. Dat doet sport dus met je.’

Het gemotiveerde team traint momenteel twee keer per week, op donderdagavond bij NEA en op dinsdagavond in het Leeghwaterpark. ‘Bij die laatste training houden we ons met spieropbouw bezig. Dat is meer een bootcampachtige les’,vertelt Ilse, die sinds kort ook het hardlopen heeft opgepakt.

Wheelers

Naast het begeleiden van de hardloopploeg van Special Forces, willen de meiden zich hard gaan maken voor een nieuw onderdeel bij de Marktstadrun. Marjo: ‘We willen wheelers de kans geven om mee te doen. Iedereen die afhankelijk is van een rolstoel, kan zich bij ons aanmelden. De bedoeling is dat er een kleine afstand binnen een half uur afgelegd gaat worden. De wheelers kunnen of alleen de afstand doen of met een begeleider. Na afloop krijgen ze uiteraard een medaille. De start is voor de kidsrun. Aanmelden kan alleen vooraf via [email protected] Dus niet op de dag zelf.’

Berenloop

Niet alleen de Marktstadrun staat dit jaar op het programma voor de Special Forces loopploeg, ook de Berenloop op zondag 5 november op Terschelling. Ilse: ‘Zeven lopers gaan de 10 kilometer dan doen en vijf zelfs de halve marathon. Hoe stoer is dat. De progressie van dit team is echt enorm. Als je je dan indenkt dat sommigen een paar jaar geleden bang voor de wereld waren en nu vrienden hebben en zelfstandig gaan wonen. Wij nemen ze stukje bij stukje mee de echte wereld in. Dat geeft ons zoveel voldoening, daar doen we het allemaal voor’, aldus Ilse.

Voor meer info kijk op www.suppoort.nl

Fotoverslag