Prinsenstichting bakt mee

Prinsenstichting bakt mee
Ferry (links) en Hank zijn druk voor zondag aan het oefenen. - Foto: Han Giskes

PURMEREND - Ferry (37) en Hank (60) hebben er zin in. Samen met nog acht andere cliënten van de Prinsenstichting doen zij zondag mee aan Heel Purmerend bakt. ‘Ik ben gek op bakken’, zegt Hank.

PURMEREND – Ferry (37) en Hank (60) hebben er zin in. Samen met nog acht andere cliënten van de Prinsenstichting doen zij zondag mee aan Heel Purmerend bakt. ‘Ik ben gek op bakken’, zegt Hank.

In het grandcafé van Heel Europa wordt zondag 21 mei voor de eerste keer het evenement Heel Purmerend bakt gehouden. Taartenbakkers uit Purmerend gaan de strijd met elkaar aan, evenals een aantal scholen. Maar ook de Prinsenstichting doet mee.

Verrassing

Voor Ferry en Hank is het nog een beetje een verrassing, als ik ze vertel dat ze zondag meedoen. Ze reageren beiden heel enthousiast: ‘Ik vind het leuk om te bakken. Ik maak weleens een appeltaart of een boterkoek. Dat is niet moeilijk hoor’, vertelt Ferry, die een aantal middagen bij een garage werkt. Daarnaast sport hij veel, fitness en judo. ‘Van het werken in de garage word ik weer sterk, wat goed is voor de judo. Ik ben gisteren zelfs kampioen geworden.’

Ook Hank bakt graag een cake of een appeltaart. Hij volgt momenteel een schoonmaaktraining bij de Prinsenstichting, werkt af en toe bij de Groene Hoek en vist daarnaast graag. ‘Ik vang weleens wat ja, maar geen haaien hoor’, grapt hij.

De heren vinden het nu al spannend dat ze zondag mee mogen doen. Of er familie mee mag en of ze ook mee mogen doen aan de loterij. Uiteraard mag dat allemaal.

Bakfiets

De opbrengst van Heel Purmerend bakt gaat naar de Prinsenstichting en wel naar Special Forces Work, een van de onderdelen. Anneke Keijzer is projectleider hiervan (samen met Miranda Kaandorp, red.) en hoopt van het opgehaalde bedrag een nieuwe bakfiets te kunnen kopen. De opbrengst komt onder andere uit een loterij en de verkoop van de winnende taarten. Ook sponsoren veel lokale ondernemers het evenement, dat door Rotaryclub Purmerend Weidevenne wordt georganiseerd. ‘De Prinsenstichting is blij dat wij het goede doel zijn. Na de zomervakantie willen we lunches gaan aanbieden op de Kaasmarkt vanuit een bakfiets. De lunches worden in het grandcafé besteld en bereid door een gedeelte van onze cliënten die daar werken en daarna per nieuwe bakfiets naar de Kaasmarkt gebracht. Daar zijn de lunches dan op te halen. Vanuit Special Forces Work hebben we al een koeriersbedrijf met bakfietsen. De cliënten brengen onder andere voor Plus supermarkt aan het Leeuwerikplein bestellingen weg en voor bakker Harry de Groot wordt meel bij korenmolen de Nachtegaal in de Beemster gehaald’, legt Anneke uit.

Special Forces Work is voor cliënten van de Prinsenstichting maar ook voor nieuwe deelnemers. Anneke: ‘Het doel is om cliënten meer deel te laten nemen aan de maatschappij en zinvolle werkzaamheden te laten doen. Dit kan via dagbesteding maar ook via werktrajecten. Zo hebben we nu een traject groen, schoonmaken, horeca en komt zorg daar binnenkort bij. Via een leerwerktraject kunnen cliënten doorstromen naar een participerende dagbestedingsplek in de maatschappij of naar een baan bij een werkgever, voor wie dat graag zou willen en kunnen.’

Bedrijfskantine

De derde etage van het hoofdgebouw van de Prinsenstichting wordt de komende maanden ingericht als een bedrijfskantine voor een deel van het leertraject horeca. ‘Van hieruit kunnen ze doorstromen naar het grandcafé in Heel Europa, waar ze het geleerde in praktijk kunnen brengen en verder kunnen leren. Daarom is het zo leuk dat Heel Purmerend bakt daar wordt gehouden en dat wij het goede doel zijn. Het past allemaal bij elkaar’, aldus Anneke.

Wie meer wil weten over Special Forces Work, 0299-459506/08/09 of mail naar [email protected]

Sandra van der Meulen