Rennen voor een tovertafel

Rennen voor een tovertafel
Kayleigh op het balkon van woongroep 57. - Foto: Johan Koopmans

PURMEREND - De 26-jarige Kayleigh Vringer uit Purmerend gaat op zondag 24 september de halve marathon in Disneyland Parijs rennen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de groepsbewoners van Heel Europa. ‘Ik hoop namelijk een tovertafel bij elkaar te rennen’, vertelt Kayleigh, die zelf op groepswoning 57 werkt.

PURMEREND – De 26-jarige Kayleigh Vringer uit Purmerend gaat op zondag 24 september de halve marathon in Disneyland Parijs rennen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de groepsbewoners van Heel Europa. ‘Ik hoop namelijk een tovertafel bij elkaar te rennen’, vertelt Kayleigh, die zelf op groepswoning 57 werkt.

De Purmerendse werkt sinds tweeënhalf jaar als verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg, red.) op nummer 57 waar zes bewoners met dementie wonen. ‘We hebben op onze afdeling ook nummer 56, waar eveneens zes bewoners wonen en op nummer 55 zes bewoners met somatische aandoeningen. De bewoners hebben allemaal een eigen kamer en badkamer en een gezamenlijke huiskamer. Door een tovertafel worden bewoners geprikkeld om zowel lichamelijk als geestelijk in actie te komen. Via een kastje aan het plafond worden interactieve spelletjes op tafel geprojecteerd. De geprojecteerde vormen reageren weer op de bewegingen van de ouderen. Zo’n tovertafel is ontzettend leuk en nuttig, je ziet de mensen eromheen echt plezier hebben en uit hun schulp komen. Alleen hangt er een duur prijskaartje aan: 6603 euro. De bedoeling is dat alle drie de groepen plezier kunnen beleven aan de tovertafel.’

Disneygek

Vringer liep in 2016 ook al de halve marathon van Disneyland Parijs, samen met haar zus. ‘We komen uit een sportieve familie. Als kind deed ik al mee aan triatlons. Alleen had ik altijd al een hekel aan het trainen. Mijn zus was nog steeds fanatiek aan het hardlopen, toen ze me vroeg om mee te doen aan de halve in Disneyland. Als je dan toch een halve marathon gaat lopen, dan daar! Ik ben wel een Disneygek ja, Disneyland is mijn favoriete pretpark. Je start om 07.00 uur al en dan heb je drie uur de tijd om de afstand te rennen, zonder dat er bezoekers in het park zijn. Het was een hele belevenis, er stonden Disneyfiguren aan de kant en er was muziek. De finish was vorig jaar buiten het park, dat was wel jammer. Dit jaar zou het in de studio’s zijn, heb ik begrepen. Ik was alleen drie weken voor de run gevallen, dus liep met een blessure. Maar ik heb het volbracht in 2.35 uur, met veel pijn en tranen. Ik zei toen dat ik nooit meer een halve marathon zou rennen, maar daar ben ik van teruggekomen.’

Afgelopen december begon het bij de Purmerendse toch weer te kriebelen. ‘Maar als ik het dan weer doe, dan wel voor een goed doel. Ik wist ook gelijk voor welk doel, namelijk de tovertafel. Collega’s waren gelijk enthousiast. Mijn streeftijd is 2.30 uur. Je kunt mij per kilometer sponsoren of per bedrag. Inmiddels heb ik al 4100 euro opgehaald, toe tof is dat! De Karwei wilde me sponsoren, maar kon dat niet in geld doen. Het bedrijf heeft ons balkon leuk aangekleed, zodat we het spaarpotje dat daarvoor bestemd was, voor de tovertafel kunnen gebruiken. Ook zijn er rotaryclubs die mij steunen en proberen we op de zomerfair op 7 juli in de binnentuin van Heel Europa geld op te halen. Collega’s verkopen eigengemaakte spullen en ik zal met een vriendin verkleed als de prinsessen Anna en Elza uit Frozen tegen betaling op de foto gaan. Die tovertafel moet er komen! Mocht ik meer geld ophalen, dan gaat het geld ook naar activiteiten voor de bewoners voor bijvoorbeeld de vakantie’, aldus Kayleigh.

Kijk voor meer info op de Facebookpagina Tovertafel Heel Europa.

Sandra van der Meulen