Saporetti in Michelin-gids

Saporetti in Michelin-gids
Het team met Anita (rechtsvoor) en Emilio (staand tweede van rechts). - Foto: Han Giskes

PURMEREND - Italiaans specialiteiten-restaurant Saporetti heeft een vermelding in de Michelingids van 2017 gekregen. Begin januari viel de brief verrassend op de mat van het restaurant op de Koemarkt.

PURMEREND – Italiaans specialiteiten-restaurant Saporetti heeft een vermelding in de Michelingids van 2017 gekregen. Begin januari viel de brief verrassend op de mat van het restaurant op de Koemarkt.

‘De koks hebben deze vermelding de afgelopen twee jaar met hard werken bij elkaar gekookt’, vertelt Anita, die het restaurant runt. ‘We hebben een heel gemotiveerd en enthousiast team hier, die er met elkaar echt wat van wil maken. Gasten worden in de watten gelegd met huisgemaakte Italiaanse producten. Alles is dagvers en zelfgemaakt. Wij eren de traditionele Italiaanse keuken maar maken ook verrassende creaties erop. Lees maar in de reviews op Iens hoe mensen dit ervaren.’

Erkenning

De vermelding in de Michelin-gids is de eerste stap; de volgende zou het binnenhalen van de ster zelf zijn. ‘Dit is al een enorme erkenning dat we op de goede weg zitten. De gasten worden tijdens het Chef’s menu echt verrast. Dit menu bestaat uit vier tot zeven gangen en wisselt wekelijks. Ook voor vegetariërs kunnen we een zeven gangen menu bereiden. De menukaart wisselen we om de twee à drie maanden. Mijn favoriete gerecht is de kabeljauw met Toscaanse kool. Ook de ossenhaas met eekhoorntjesbrood is zalig of de kalfshaas met parmaham en salie. Daarnaast koken we echt met de seizoenen mee. In iedere gang komt dan bijvoorbeeld een ander wildgerecht of straks aspergegerecht’, vertelt chefkok Emilio, al twee jaar werkzaam bij Saporetti.

Populaire gerechten als carpaccio en ravioli met kalfsvulling blijven op de menukaart staan. Anita: ‘Onze gasten worden altijd welkom geheten met huisgemaakt brood met truffelboter. Dat krijgen ze van het huis, evenals een karaf met water. Daar berekenen wij niks voor. We werken niet met shifts, dus je mag zolang blijven als je wil. We hebben binnen zo’n 70 tot 80 zitplaatsen. En buiten als het seizoen weer begint 100 plaatsen op het terras. We zitten hier op de kop van de Koemarkt tot in de late uurtjes in de zon.’

Lunch

Gasten, ook bekende Nederlanders, keren regelmatig terug naar Saporetti voor het heerlijke en betaalbare eten, de goede en eerlijke service en de zalige wijnen. Anita: ‘In de zomermaanden gaan we op vrijdag, zaterdag en zondag ook overdag open voor de lunch. Grote groepen kunnen hier hun bruiloft bijvoorbeeld vieren.’

De topwijnen die Saporetti schenkt, komen van het Italiaanse wijnhuis Finitas. Anita: ‘De gasten kunnen een wijnarrangement nemen, maar bijvoorbeeld ook voor twee verschillende wijnen kiezen bij de gerechten. De scroppino, een Italiaans dessertdrankje, bereiden wij aan tafel. Dat vinden de gasten altijd erg leuk, dat extra stukje persoonlijke aandacht.’

Team

Het hele team van Saporetti, bestaande uit 16 man, gaat zich extra inspannen om de Michelin-ster het komende jaar binnen te halen.

‘Dit betekent overigens niet dat Saporetti onbetaalbaar wordt. Deze vermelding geeft al aan dat we op de goede weg zijn. Het daagt ons nog meer uit en dat is alleen maar goed’, aldus Anita.

Saporetti is van dinsdag tot en met zondag geopend.

Reserveren kan via de website, die binnenkort vernieuwd wordt (www.saporetti.nl) of via [email protected] Het restaurant is ook op Facebook te vinden.