Spinnen voor Tokyo 2020

Spinnen voor Tokyo 2020
Kelly, George en Wendy geven de spinnigmarathon voor Stefan. - Foto: Han Giskes

PURMEREND - De leden van Sporting De Gors gaan drie uur spinnen, om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stefan Rusch (23) uit Purmerend. De paralympisch atleet heeft één doel: meedoen aan de Paralympische Spelen in Tokyo in 2020.

PURMEREND – De leden van Sporting De Gors gaan drie uur spinnen, om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stefan Rusch (23) uit Purmerend. De paralympisch atleet heeft één doel: meedoen aan de Paralympische Spelen in Tokyo in 2020.

De Purmerendse sporter is geboren met spastische diplegie, waardoor hij in een rolstoel zit. Het hebben van een handicap is voor hem nooit en beperking geweest. ‘Het zorgt ervoor dat je creatief moet zijn, je wordt gedwongen te denken in mogelijkheden. Er is geen keuze’, aldus Rusch.

Van jongs af aan is hij gefascineerd door snelheid. ‘Ik had net als andere jongens veel energie, dus ging ik op zoek naar een geschikte sport met mijn ouders. Toen ik op mijn 12e in aanraking kwam met de wheelsport (racen in een speciale rolstoel, red.), was ik meteen verkocht.’

Sinds 2006 doet de wheeler mee aan wedstrijden. Dat ging zo goed, dat hij sinds 2010 bij de Nederlandse selectie traint. Zijn eerste WK was in 2011. Met zijn daar behaalde prestatie kwalificeerde hij zich voor de Paralympische Spelen in Londen 2012, waar hij zowel op de 100 als de 200 meter zesde werd. ‘En op het WK daarna werd ik derde. Ik had echt de stijgende lijn te pakken, maar wist me op vijftienhonderdste na niet te kwalificeren voor Rio 2016. Echt zo enorm balen, want mijn persoonlijke tijden waren gewoon goed geweest voor een finaleplaats.’

Trainer

Rusch raakte zijn A-status bij het NOC*NSF hierdoor kwijt, wat grote gevolgen voor hem heeft. Zo moest hij weer op zoek naar een baan, want hij moet nu alles zelf betalen, van trainingskampen tot reiskosten, van materiaal tot de trainingen zelf. ‘Ik heb het roer omgegooid nadat ik Rio niet haalde. Zo heb ik een andere trainer gezocht en gevonden, Paul Wernert. Een goede sprintcoach, die mij kan helpen sneller te worden. Mijn toptijd op de 100 meter is 16.13 en ik wil en moet naar de 15. Toen ik Paul vroeg om mijn trainer te worden, had hij geen ervaring met wheelen, maar nam deze uitdaging graag aan. Ik train nu ook met atleten die onder de 10 seconden rennen. Ik houd wel van integratie. Samen met mijn vriendin Marlou van Rhijn en het Olympisch team zijn we net terug uit Zuid-Afrika, waar we twee weken een trainingskamp hebben gehad. Ik heb daar weer zoveel geleerd, man wat ging het daar hard.’

Sporting De Gors

De Purmerender traint al twee jaar bij George Bruynesteijn van Sporting De Gors. ‘Stefan is zo serieus met zijn sport bezig. Een echte topsporter. Toen hij vertelde dat hij één doel heeft voor de komende jaren, de Paralympische Spelen in Tokyo 2020 halen, voelde ik de behoefte om hem te helpen. Om iets te doen. In het verleden hebben we met Sporting De Gors vaker spinningevenementen gedaan voor goede doelen. Hoog tijd om weer wat te organiseren en om Stefan te helpen om dat doel te bereiken’, aldus Bruynesteijn.

Spinnen

Op zondag 5 februari gaan de leden van Sporting De Gors drie uur spinnen, van 10.00-13.00 uur. Bruynesteijn: ‘Ook belangstellenden van buiten de sportschool zijn welkom. Je kunt je aanmelden per uur. Kelly verzorgt het eerste uur, Wendy het tweede uur en ik het derde uur. En mochten er zoveel aanmeldingen binnenkomen, dan plakken we er nog een vierde uur aan vast.

Daarnaast hebben we een veiling met mooie spullen, beschikbaar gesteld door de sponsors en een goodie bag. Per uur hebben we 40 fietsen beschikbaar. We gaan van 500 euro opbrengst uit, maar hopen natuurlijk naar de 1000 te gaan. We hopen dat Marlou van Rhijn, ook iets beschikbaar kan stellen voor de veiling. We gaan er een mooi feestje met zijn allen van maken.’

Londen

Rusch is erg blij met de actie van George. ‘Geweldig dat Sporting De Gors mij wil helpen. Ik kan met deze opbrengst weer zoveel meer dan nu. Uiteraard ben ik er 5 februari bij om de sporters aan te moedigen en wat over mezelf te vertellen. Momenteel ben ik volop in voorbereiding voor het WK atletiek in Londen in juli. Ik rijd nu alweer harder dan voor Rio, dus ik heb de goede flow weer te pakken. Ik hoop in Londen zo’n goede tijd neer te zetten, dat ik mijn A-status weer terug krijg. De start is mijn sterke kant, ik ben altijd als eerste weg. Aan de tweede helft van mijn race moet ik werken, daar ligt nu nog mijn zwakke kant. Maar daar wordt keihard aan gewerkt’, aldus Stefan Rusch.

Wil je Stefan volgen, kijk dan op zijn Facebookpagina (Stefan Rusch Wheelchair Racer) of twitter (stefan_rusch).

Wie mee wil doen aan de spinningmarathon op zondag 5 februari van 10.00 tot 13.00 uur kan contact opnemen met Sporting De Gors via, tel. 0299-432770.

Sandra van der Meulen