Tap 100 in De Bonte Koe

Tap 100 in De Bonte Koe
Linda en Huub Arents houden op 18 en 19 maart de Tap 100. - Foto: Han Giskes

PURMEREND - Huub en Linda Arents zijn er niet de type mensen naar om lang stil te zitten. De twee eigenaren van biercafé De Bonte Koe op de Koemarkt proberen steeds vernieuwend te zijn. Aan het brein van Huub is dan ook een uniek evenement ontsproten: De Bonte Koe Tap 100. Op zaterdag 18 en zondag 19 maart kunnen bierliefhebbers een keuze maken uit maar liefst 100 biertjes van de tap.

PURMEREND – Huub en Linda Arents zijn er niet de type mensen naar om lang stil te zitten. De twee eigenaren van biercafé De Bonte Koe op de Koemarkt proberen steeds vernieuwend te zijn. Aan het brein van Huub is dan ook een uniek evenement ontsproten: De Bonte Koe Tap 100. Op zaterdag 18 en zondag 19 maart kunnen bierliefhebbers een keuze maken uit maar liefst 100 biertjes van de tap.

Of het nou een high wine is of een high tea of zelfs een high whiskey, het populaire Oktoberfest, het Bokbierfestival of de heren- en damesbiergildes die in De Bonte Koe samenkomen, in De Bonte Koe worden geregeld leuke evenementen georganiseerd. Het evenement waar het tweetal nu druk mee in de weer is, is op zijn zachtst gezegd nogal omvangrijk. Tijdens De Bonte Koe Tap 100 zijn twee dagen lang in een grote tent 100 biersoorten van de tap verkrijgbaar.

Creatief

‘Huub is echt het creatieve brein achter de evenementen’, zo vertelt Linda. ‘Toen wij enige tijd geleden op vakantie waren, kon Huub de rust maar niet vinden. Hij wilde weer een mooi bierevenement houden in het voorjaar, maar was zoekende. Het moest in ieder geval ludiek en groots zijn. Bij wijze van grap riep ik toen: dan doe je toch iets met 100 verschillende bieren? Twee dagen later kwam Huub met een uitgewerkt plan voor de Tap 100.’

Tapwand

Het evenement was leuk bedacht, maar de uitvoering bleek iets lastiger. Want hoe houd je 100 bierfusten koud en hoe kom je aan een installatie om al die bieren te schenken? ‘Dat was inderdaad niet zo eenvoudig’, zo licht Huub toe. ‘In Nederland heeft een dergelijk evenement nog nooit plaatsgevonden dus ik kon ook niet mijn licht opsteken bij een ander. Gelukkig beschik ik over een redelijk technisch inzicht. Met wat hulp van een technische man van een brouwerij ben ik tot de volgende constructie gekomen: een groot houten blok van 6,25 bij 2,50 meter met een grote koelmotor er in. Op deze manier ontstaat er een tapwand van in totaal 11 meter en blijft het bier goed gekoeld.’

Glas

Tijdens De Bonte Koe Tap 100 wordt er twee dagen lang een grote tent voor het café op de Koemarkt neergezet. In de tent worden 100 bieren van kleine, grote, bekende en minder bekende maar vooral ook lokale brouwerijen van de tap geserveerd. Tijdens het tweedaagse evenement kunnen bezoekers een speciaal Tap 100 glas en muntjes kopen. Met die muntjes kunnen ze hun glas zo vaak laten vullen als ze willen. Het glas wordt hun eigendom en is daarmee direct een leuk aandenken aan dit evenement.

‘Op de tapwand komt bij elke kraan het biermerk met de naam en het alcoholpercentage van het bier te staan. De kranen worden verzien van een nummer. Bij binnenkomst ontvangen de bezoekers een lijst met de nummers en de merken er op’, aldus Linda.

Lokaal

De Tap 100 wordt op zaterdag 18 en zondag 19 maart van 13.00 tot 20.00 uur gehouden. Niet alleen grote brouwerijen zoals Brand komen hier hun bier presenteren, ook lokale en kleinere brouwerijen zijn uitgenodigd. Zo kan men tijdens het evenement kennismaken met bieren van onder andere SNAB Bierbrouwers, Gebrouwen door Vrouwen, Berging Brouwerij uit Purmerend, Brouwerij de Monnick uit Monnickendam en Oedipus Brewing.

Naarmate het evenement dichterbij komt, worden er meer namen van deelnemende brouwerijen op de website bekend gemaakt: www.debontekoetap100.nl