‘Aanzuigende werking van bibliotheek op Binnenweg’

‘Aanzuigende werking van bibliotheek op Binnenweg’

Het huidige pand is te duur en te groot. (Foto: Marieke van der Leij).

Het CDA ziet nog meer kansen om de positie van de Binnenweg te versterken.

Het CDA ziet nog meer kansen om de positie van de Binnenweg te versterken.

Wim Heeremans: "Vorig jaar hebben wij aangegeven de bibliotheek graag naar het oude postkantoor te willen halen. Daarbij moet je denken aan een moderne bibliotheek, een ontmoetingsplek waar je onder het genot van een kopje koffie een krant of tijdschrift in het leescafé kunt inkijken, terwijl de kinderen lekker een stripboek lezen of naar muziek luisteren. Zoiets is natuurlijk prima te combineren met een bezoek aan onze mooie winkelstraat. Sterker nog, de bibliotheek zal een aanzuigende werking krijgen op de Binnenweg."

Heeremans is dan ook verheugd dan B&W recent hebben besloten een haalbaarheidsonderzoek in te stellen naar het idee van het CDA.

Het CDA heeft cultuur altijd hoog in het vaandel staan. Dat bleek nog eens bij de begrotingsonderhandelingen in november. Toen boekte de fractie succes door een aantal eerder voorgestelde bezuinigingen op onder andere de bibliotheek en de Stichting Podiumprogrammering te kunnen schrappen. Dat was mogelijk door een beperkte OZB-verhoging.

"Met de beoogde verhuizing van de bibliotheek zullen we als gemeente op termijn fors kunnen besparen. Het huidige gebouw kost ons nu jaarlijks een hoop geld. Bovendien krijgt het historische, door Dick Greiner ontworpen gebouw een culturele bestemming. Een niet onbelangrijke bijkomstigheid vindt het CDA."

De fractievoorzitter twijfelt niet aan de uitslag van het haalbaarheidsonderzoek. "Die kan alleen maar positief zijn. De locatie in het winkelgebied is perfect. Het historische gebouw blijft behouden, iets waar ook de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek heel blij mee is. De bibliotheek die wij in gedachten hebben zou ongeveer 900m2 nodig hebben. Die ruimte is daar te realiseren. Van een aantal winkeliers hebben we al gehoord dat ze het fantastisch zouden vinden de bibliotheek als buur te krijgen. Ze maken zelfs al plannen hoe ze hier op in kunnen spelen. Al met al een win-win-winsituatie als je het mij vraagt. Goed voor de bibliotheek en haar bezoekers, goed voor de Binnenweg en goed voor de gemeente!"