Column: Piet Hein Debets – Odesh-en en draaikonten

Column: Piet Hein Debets – Odesh-en en draaikonten
Frankrijk maakt een ruk naar links, Griekenland kiest en lijkt om het eigen failliet te vragen. Nee, dan ons eigen kneuterlandje. Wij doen het met een soort van Madurodam-verkiezingen.

Frankrijk maakt een ruk naar links, Griekenland kiest en lijkt om het eigen failliet te vragen. Nee, dan ons eigen kneuterlandje. Wij doen het met een soort van Madurodam-verkiezingen.

Nog maar kort geleden kon Nederland zich verkneukelen aan de verkiezing van de fractievoorzitter van de PvdA. Het was aandoenlijk en vermakelijk. Plasterk, Van Dam, Albayrak, Samson en die mevrouw met de grote bril debatteerden wat af. Samson kwam likkebaardend als winnaar uit de bus. Hij ontpopte zich terstond als de grote leider en introduceerde een nieuw gezelschapsspel: Odesh, of wel: over de eigen schaduw heen springen. Hij riep iedereen op om mee te doen. Grappig. Immers, als iedereen ‘odesh-t’ verandert er volgens mij niets. Toch veranderde opeens heel veel. Het kabinet struikelt, Europa lacht ons uit, 7 weken beraad in het Catshuis, Wilders huilt krokodillentranen, de Kunduz-coalitie komt met de oplossing, en Samson staat buitenspel. Hoe zo Odesh?

En nu is er alweer een verkiezing. Die van de nieuwe partijleider van het CDA. Heerlijk. Het ging bij het eerste debat al meteen mis. De man aan de knoppen had zijn dag niet. Is dat typisch CDA? Het zou zo maar kunnen. Het CDA gedraagt zich vaak als de partij die het nog voor het zeggen heeft. De partij die aan de knoppen zit. Helaas voor het CDA, maar het draaien aan de knoppen is verleden tijd. De partij is verworden tot een splinter die hooguit nog mag meedoen om een kabinet aan de broodnodige meerderheid te helpen. Maar liefst zes kandidaten voor het partijleiderschap. Spies, Bleeker, Van Haersma Buma (zou men bij het CDA wel weten dat fractieleden met een dubbele naam toch maar gewoon één stem hebben?).

Bekende namen, draaikonten bovendien. Buma verdedigde het gedoogakkoord met de PVV. Spies was voor een boerka verbod en is er nu opeens tegen. Bleeker zegt geen prominente rol te willen, maar eist die wel steeds op. Zijn uitglijders over Mauro, de Hedwigepolder en natuurbeleid ben ik nog niet vergeten. Dan zijn er nog drie minder bekende kandidaten Madeleine van Toorenburg, Marcel Wintels en … jawel hoor … onze eigen Mona Keizer.

Het zat er in. Mona, méér dan een toetje. Vrouw, vijf kinderen, academisch gevormd, goed gebekt en een mooie kop voor op het affiche. We kunnen haar regelmatig zien hardlopen over de fraaie Waterlandse polderwegen. Over haar eigen schaduw heen springen of draaikonten zal Mona geen moeite kosten. En eerlijk is eerlijk, als er dan toch ‘ge-draaikont’ moet worden dan zie ik liever dat Mona dat doet dan Sybrand of die Groningse paardenfokker. Of Mona uiteindelijk als  lijsttrekker en partijleider uit de bus komt, waag ik te betwijfelen. Zij is immers de grote onbekende in het rijtje kandidaten. Maar dat we haar voor Purmerend zullen verliezen lijkt onvermijdelijk. Verliezen? Of kan zij in Den Haag nog heel veel mooie dingen voor onze stad bereiken?

Piet Hein Debets