Eerste paal speelbos op vuilstort Meermond

Eerste paal speelbos op vuilstort Meermond

Onder begeleiding van wethouder Jur Botter (l) sjouwen stoere kinderen de paal naar de juiste plek. (Foto: Maarten van Wamel).

Een speelplek ingericht en bedacht door kinderen. Een kabelbaan, blote voetenpad, oerwoudhutten en een overlevingsparcours. Op de voormalige vuilstort Meermond wordt het plan verwezenlijkt. Kinderen van naschoolse opvang Les Petit en anderen betrokken bij de ontwikkeling van het speelbos hielpen met de 'eerste paal'.

Een speelplek ingericht en bedacht door kinderen. Een kabelbaan, blote voetenpad, oerwoudhutten en een overlevingsparcours. Op de voormalige vuilstort Meermond wordt het plan verwezenlijkt. Kinderen van naschoolse opvang Les Petit en anderen betrokken bij de ontwikkeling van het speelbos hielpen met de ‘eerste paal’.

Weinig herinnert nog aan de plek waar vroeger het huisvuil werd gedumpt. In 2010 ging het park tussen Gemeentewerf en Ringvaart open als wandelgebied. Probleem is echter dat slechts weinigen van het bestaan weten en het park nauwelijks gebruikt wordt. De gemeente probeert het park nu nieuwe bekendheid te geven met het speelbos.

Het leuke aan de oerwoudhutten is dat deze half afgebouwd zijn. Aan kinderen de nuttige taak hiermee aan te slag te gaan met door de gemeente geleverd materiaal. Op het overlevingstraject is het klauteren geblazen. Het blote voetenpad krijgt allerlei materialen zoals zand, schelpjes en paaltjes. Ook de scouting heeft interesse voor het speelbos. Voor haar is het een uitgelezen kans hier allerlei activiteiten te organiseren.

Om de jeugd actief bij het plan te betrekken was er een tekenwedstrijd en werd het idee uitgewerkt in een maquette. Bij het slaan van de eerste paal op 25 april 2012 benadrukte wethouder Jur Botter (D66) de leerzame en duurzame elementen van het speelbos. Het park heeft bovendien een bijzondere gast: de ijsvogel. Ter ere daarvan wordt het speelbos ‘Chichi’ genoemd, naar een idee van één van de kinderen. Simpelweg omdat hier dier deze kreet steeds zelf roept. De speciale ijsvogelwand is een ander educatief element.

Verder hoopt Botter dat Schiphol verrekijkers wil subsidiëren zodat vertrekkende en landende vliegtuigen vanaf Meermond ‘gespot’ kunnen worden.