‘Hofjes zijn een modern woonconcept’

‘Hofjes zijn een modern woonconcept’

Haarlems hofje gemaakt rond 1910 door oud-gemeentesecretaris Willem Pijnacker Hordijk

Naast nieuws over een zeldzame vondst van oude hofjesfoto's is er in de net verschenen 22ste editie van de Haarlemse Hofjeskrant aandacht voor het fenomeen hofje als woonconcept.

Naast nieuws over een zeldzame vondst van oude hofjesfoto’s is er in de net verschenen 22ste editie van de Haarlemse Hofjeskrant aandacht voor het fenomeen hofje als woonconcept.

Pittoresk en klein qua woonoppervlak, maar ook veilig en vertrouwelijk. Tijdens een hofjessymposium werd duidelijk dat een hofje helemaal geen oud, maar een modern woonconcept is. Trend is dat in traditionele hofjes de toegangsleeftijd lager wordt. Dat heeft ook te maken met het monumentale karakter. Aanpassingen aan het huis zijn bijna niet mogelijk. Maar het hofjesconcept zou veel meer moeten worden toegepast door ‘in wijken groepjes binnen groepen te creeĆ«ren’. Want juist in anonieme wijken is het voor mensen die minder mobiel zijn lastig om aansluiting te vinden.

Verder in Hofjeskrant 22 onder andere de vondst van Willem Pijnacker Hordijk (1867-1938), drie lezersvragen, de rubriek ‘Bomen met Pien’, de strip van Alex en nog veel meer. De Haarlemse Hofjeskrant is gratis en ligt bij veel supermarkten: alle Haarlemse DekaMarkten, PLUS in Noord, de VOMAR in Noord en Zuid en een aantal AH-vestigingen (o.a. Westergracht en Raaks). Verder bij Dekatuin, Van der Pigge, Muys en de VVV. Ook in Heemstede bij de VOMAR, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. Zie ook www.haarlemse-hofjeskrant.nl