Kwart eeuw dirigente bij Castricums koor Vokaal Kabaal

Kwart eeuw dirigente bij Castricums koor Vokaal Kabaal

Rolien Eikelenboom studeerde schoolmuziek aan het Sweelink Conservatorium in Amsterdam. Ze is sinds 1982 werkzaam als eerstegraads muziek- en theater docente in het Voortgezet en Hogerberoeps- onderwijs. In 1989 werd ze gevraagd om een popkoor te starten.

Rolien Eikelenboom studeerde schoolmuziek aan het Sweelink Conservatorium in Amsterdam. Ze is sinds 1982 werkzaam als eerstegraads muziek- en theater docente in het Voortgezet en Hogerberoeps- onderwijs. In 1989 werd ze gevraagd om een popkoor te starten.

Rolien geeft inmiddels ruim 25 jaar leiding aan een van Castricum’s leukste en bekendste koren: Vokaal Kabaal.

Vokaal kabaal is ontstaan nadat enkele leden van de musicalgroep Time Square uit Castricum Rolien, na alle uitvoeringen van de musical The Payama game, vroegen om een koor op te richten. “Ik was de dirigent van het bijpassende orkest en er was een goede klik. Eén jaar later heb ik ja gezegd en werd er een advertentie in de plaatselijke bladen gezet. Daar kwamen toen direct al heel veel reacties op. Als je terugkijkt naar de beginjaren kun je merken dat het niveau enorm omhoog gegaan is. We zingen nu echt pittigere arrangementen. Daarnaast hebben we een nu volledige begeleidingsband. De eerste jaren hebben we enkel met een pianist gewerkt, later kwam daar een drummer bij, weer wat later een bassist en de laatste 10 jaar ook een gitarist. In de loop der jaren hebben we ook grotere projecten aangedurfd. Denk hierbij aan de uitwisselingsprogramma’s met koren uit Italië en Engeland.”

Rolien omschrijft Vokaal Kabaal als een groep waarin de humor een belangrijke rol speelt. “Er wordt tijdens elke repetitie enorm gelachen. Wij hebben op ons koor zelfs een ballorigheidscommissie. Nou, welk koor heeft dat? Het is tevens een koor met een enorme dosis positieve energie, met oog voor elkaar, met gevoel voor humor en waarin iedereen zichtbaar geniet van het samen zingen en het samen zijn. Vokaal is ook een heel sociaal hechte groep waarin iedereen oké is en iedereen mag zijn wie die wil zijn. Het verlies van enkele koorleden heeft ons ook sterk naar elkaar toe laten groeien. Het gevoel van ‘ er voor elkaar zijn” en “samen zijn we sterk” is voor mij echt voelbaar.”

Het koor is niet weg te denken uit het leven van Rolien. “Ik kan enorm genieten van het instudeer proces, waarin we met elkaar vanuit niets iets maken. Ik geniet van de flow die we met elkaar hebben, de harmonieën die soms super zijn , maar ook van de bloopers die we met elkaar maken. Het leiding mogen geven aan zo’n grote groep is een voorrecht wat mij heel veel energie geeft, die ik weer probeer over te brengen op het koor en de band. Daarnaast is de derde helft altijd heel erg gezellig en het voelt dan ook voor mij als een avondje uit. Daarbij is het natuurlijk heel bijzonder om je levenspartner te ontmoeten op een koor waar je dirigent van bent.”

Op 13 en 14 maart geeft Vokaal Kabaal twee concerten. “We hebben gekozen voor een soort “the best of VK” uit 25 jaar repertoire”, vertelt Rolien. “Uit elke periode van 5 jaar hebben we enkele nummers gekozen. Daarnaast hoort het publiek ook enkele nieuwe nummers. Een zeer gevarieerd programma en heel leuk voor iemand die ons goed kent en voor mensen die ons nog nooit gehoord hebben. We hopen ook veel oud-leden te kunnen begroeten.”

Het concert van 13 maart is al uitverkocht! Kaarten voor zaterdag 14 maart in Heiloo zijn nog te verkrijgen via [email protected]