Purmerender timmert aan de weg als internationaal motorcoureur

Purmerender timmert aan de weg als internationaal motorcoureur

Daniel afgelopen weekend op het circuit in België.

Je kunt wel zeggen dat Daniel Fernandes de liefde voor motorrijden met de paplepel ingegoten kreeg. Vroeger genoot hij al met volle teugen als hij bij zijn vader achterop de motor zat. Al op zijn negende reed de geboren Portugees races voor kleine cups in zijn vaderland. De 22-jarige Purmerender ambieert dan ook een internationale carrière als motorcoureur.

Je kunt wel zeggen dat Daniel Fernandes de liefde voor motorrijden met de paplepel ingegoten kreeg. Vroeger genoot hij al met volle teugen als hij bij zijn vader achterop de motor zat. Al op zijn negende reed de geboren Portugees races voor kleine cups in zijn vaderland. De 22-jarige Purmerender ambieert dan ook een internationale carrière als motorcoureur.

Zijn emigratie naar Nederland, zo’n tien jaar geleden, zette het motorrijden even op de achtergrond. Maar nu heeft hij de draad van het motorracen weer opgepakt. Hij hoopt dat zijn deelname aan de KTM RC390 Cup dit jaar hem daarbij op weg kan helpen.

De passie voor motorrijden is dus al vroeg ontstaan bij Daniel. ‘Ik kan mij de ritten met mijn vader nog goed herinneren’, vertelt hij. ‘Ik greep elke gelegenheid aan om met hem mee te rijden. Zo werden zelfs de ritjes naar de tandarts leuk. Toen ik oud genoeg was, heeft mijn vader mij geleerd hoe ik het beste met een motor om kan gaan. Ik was een snelle leerling en reed op mijn negende al races. Op kleine motoren natuurlijk, maar dat ging er al best snel aan toe hoor. Dat heb ik gedaan totdat ons gezin naar Nederland emigreerde.’

Ervaring op de weg
Daarna was het min of meer gedaan met de pret. Daniel: ‘De verhuizing was natuurlijk een hele aanpassing. Ik was rond de 11, 12 jaar en school werd heel belangrijk. Zodoende ben ik er een tijdje uit geweest. Maar zodra het kon, heb ik hier mijn motorrijbewijs gehaald. En omdat ik elke dag op de motor naar mijn werk ga en dus veel kilometers maak, heb ik ook heel veel ervaring opgedaan. Ik merk gewoon dat ik een goed gevoel heb, kan situaties goed inschatten en hou van sportief rijden daar waar dat kan. Daarom besloot ik de draad van het racen ook weer op te pakken.’

En dat is nu zo’n twee jaar geleden. Inmiddels rijdt Daniel op circuits in binnen- en buitenland. ‘In het begin was het wel weer even wennen, maar ik had de slag al weer gauw te pakken. En nu ga ik dus meedoen aan de KTM RC390 Cup, die een betaalbare mogelijkheid biedt aan jong en oud om talent te ontwikkelen en te genieten van de wegracesport met de KTM RC390 Cup racer, een type racemotor. Deze cup voor junioren en senioren is opgezet door Arie Vos, zelf motorracer die meerdere keren Nederlands Kampioen is geworden.’

Eerste race
Om mee te kunnen doen, heeft Daniel een nieuwe RC 390 aangeschaft, een hele investering, maar mede dankzij de giften van diverse sponsors werd dit mogelijk gemaakt. ‘Er zijn verschillende wedstrijden die in Spanje, Frankrijk, België, Duitsland en Nederland worden verreden. De eerste wedstrijd vindt plaats van 25 tot en met 27 maart en die is in Cartagena, Spanje. Op 10 en 11 oktober is de finale in Assen. Daar wordt dan de uiteindelijke winnaar bekend. Mijn doel is om, door deelname aan deze race, door te kunnen stromen naar de hogere klassen en uiteindelijk bij de profs te komen. Dat is moeilijk en kost heel veel geld, maar het is gewoon mijn droom en ik ga ervoor. Dat wordt dus knallen in Spanje.’

Wie Daniels resultaten wil volgen, kan kijken op www.DanielFernandes92.eu of surf naar www.facebook.com/FastDaniel